Restauració de Don Quijote de Miguel Cervantes de 1933

Restauració de Don Quijote de Miguel de Cervantes de 1933

Entre tractament i tractament de la restauració de Don Quijote de Miguel Cervantes de 1933, aprofitem per evadir-nos del confinament llegint fragments d’aquest fantàstic exemplar, gràcies al qual podem viatjar i somiar sense sortir de casa.

“La libertad, Sancho, es uno de los más preciosos dones que a los hombres dieron los cielos; con ella no pueden igualarse los tesoros que encierra la tierra ni el mar encubre; por la libertad así como por la honra se puede y debe aventurar la vida, y, por el contrario, el cautiverio es el mayor mal que puede venir a los Hombres.”

Miguel de Cervantes, Don Quijote de la Mancha (Capítol LVIII)

Fitxa de restauració de l’obra

Títol: Don Quijote de Miguel Cervantes.

Editorial: “Edition annotée par Louis Dubois, Paris Librairie Garnier Freres”.

Propietari: particular.

Objecte: obra gràfica, llibre.

Autor: Miguel Carvantes.

Datació: 1933.

Examen organolèptic/degradacions

Abans de res, cal remarcar que l’estat de conservació de la peça és regular. Tot i que l’exemplar no pateix cap degradació activa, presenta algunes degradacions que han modificat la seva estructura i estabilitat. 

En primer lloc, l’exemplar presenta brutícia en forma de pols i incrustacions d’excrements d’insectes. Pel que fa a la brutícia, es troba sobretot a la zona del llom, a la portada i al lateral superior, on per causa de l’emmagatzematge s’acumula més brutícia. En segon lloc, les cantonades de les portades, estan desgastades i presenten petites pèrdues.

Per altra banda, però, l’estructura de l’enquadernació és estable. Algunes de les pàgines presenten petits estrips encara que pel que fa a la guarda i la primera pàgina del volum, presenten una gran pèrdua de suport. Aquesta pèrdua, possiblement, ha estat provocada per una mala manipulació.

Tractaments de restauració

Primerament s’ha realitzat una neteja amb paletina i aspiració de les pàgines i el lateral superior.

Després s’ha passat a la neteja superficial en sec amb gomes de les portades i el lateral superior i, finalment, s’han finalitzat les neteges de l’obra realitzant la neteja en humit del llom amb solució hidroalcohòlica.

Un cop acabades les neteges, s’ha hagut de consolidar i reintegrar les cantonades amb paper japó. Per acabar amb els tractaments de restauració, s’han reintegrat les pèrdues de la guarda i la primera pàgina amb paper japó tenyit.

Si us ha semblat interessant aquest article sobre la restauració de Don Quijote de Miguel Cervantes de 1933. Podeu consultar altres projectes similars a l’apartat de: el taller de la nostra web.

Tags: No tags

Comments are closed.