Restauració d’una petita marina de Badalona

restauració d'una petita marina de badalona

Avui us volem explicar el procés de restauració d’una petita marina de Badalona firmada per P. Maynou on es pot veure representada la platja de Badalona en un dia nuvolat el 1949. Es tracta d’una pintura a l’oli de 24,30 x 33,50 cm.

Fitxa restauració d’una petita marina de Badalona

Títol: “Petita pintura a l’oli firmada per P. Maynou”

Propietari: particular.

Objecte: pintura a l’oli sobre tela.

Autor: P. Maynou.

Datació: s. XX.

Examen organolèptic/degradacions

L’obra presenta un estat de conservació regular. Cal remarcar que presenta un seguit de degradacions que no estan actives però perjudiquen la seva estabilitat a curt i llarg termini.

Per començar, la peça presenta una gran acumulació de brutícia superficial que modifica els colors originals de l’obra donant-li un aspecte enterbolit enfosquint els colors.

Per altra banda, pel que fa a la tela, aquesta es troba extremadament fràgil i debilitada, el que és causat per la falta de capa de preparació de la tela. Com a conseqüència, dues de les quatre cantonades es troben esquinçades. També es localitzen diversos forats i estrips en diverses zones del quadre provocades possiblement per cops o la mateixa debilitat de la tela.

Per últim, pel que fa a els a gavarrots que claven la tela al bastidor, presenten una gran oxidació. Aquest òxid es traspassa a la tela, produint forats i distenció a la tela.

Tractaments de restauració

Pel que fa a els tractaments de restauració, primer s’ha realitzat una neteja en sec amb aspirador i paletina (per l’anvers i el revers) per tal d’eliminar les partícules de pols que es troben a la capa superficial de l’obra. Després, hem continuat la neteja amb la neteja química en humit de l’anvers amb mescla de dissolvents.

Un cop finalitzada, s’ha procedit a efectuar la consolidació de les zones estripades i debilitades de la tela, afegint un reforç pel revers i fixant els petits aixecaments de la capa pictòrica. Després s’ha continuat amb el desclavat dels gavarrots en mal estat, i s’ha tornat a tensat la tela i clavar-la amb grapes.

Per acabar s’ha procedit a la reintegració volumètrica i pictòrica de les pèrdues i a envernissat l’obra amb vernís setinat per donar-li una capa de protecció i afavorir la conservació d’aquesta.

Si us ha agradat aquest article de la restauració d’una petita marina de Badalona, no us perdeu les restauracions de pintura sobre fusta i tela que us trobareu a dins de l’apartat del taller de la nostra web.

Tags: No tags

Comments are closed.